ESTADO LIBRE ASOCIADO DE
PUERTO RICO

Department of Labor and
Human Resources

August 31, 2016

OPINION NO. 15, 811

We acknowledge receipt of your communication sent on May 16, 2016, in which you request an
opinion regarding an interpretation of some provisions of the collective bargaining agreement
between your client and the workers union.

In first instance, we will take care of the issue regarding if your client must pay overtime wages
under Act No. 379 of May 15, 1948, as amended, to an employee who works overtime in Puerto
Rico if those hours are the result of a voluntarily shift trade made pursuant to the provisions of a
collective bargaining agreement, which provides that the employee will be paid only straight
time for those additional hours, As delineated in your request, your client current information
regarding this matter is as follows:

“Our client, an air carrier authorized to do business in Puerto Rico (hereinafter
referred to as “Airline”}, has asked us to request a legal opinion on the applicability of
the daily and weekly overtime provisions of Act No. 379 of May 15, 1948, as amended,
to the airline industry, which is subject to the provisions of the Railway Labor Act.!

A. Background Facts

Airline is authorized to do business in Puerto Rico. It is an air carrier as defined
under the Railway Labor Act (“RLA”), 45 U.S.C. §181.

Airline’s employees are divided into different crafts or classes as the term is used in
the RLA. The majority of its employees in the United States and Puerto Rico are
represented by unions (hereinafter the various unions are collectively referred to as
the “Unions”), which were certified for that purpose under 45 U.S.C. §152 Ninth under
the democratic selection procedure of the RLA. Consistent with their obligations

1] hereby certify that the inquiry submitted for your opinion is not currently under the consideration of any court,
forum or agency with jurisdiction to entertain this matter.
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under the RLA, Airline and the Unions have “made and maintained” a series of

collective bargaining agreements which apply to its unionized workforce.

The relevant collective bargaining agreements entered into between the Airline and

the Unions provide that employees may voluntarily trade shifts or days off with their

co-workers pursuant to the terms of the applicable collective bargaining agreement.

These collective bargaining agreements provide that any hours employees work in

addition to their scheduled hours as a result of voluntarily trading shifts or days off

pursuant to the provisions of these collective bargaining agreement are paid at
straight time. In other words, the employees are paid for the hours they work; but
they are not paid to overtime rates, even if they work more than 40 hours in one
week, or 8 hours in one day, as a result of those voluntary shift trades. The relevant
collective bargaining agreements further provide that if overtime is required by law,
employees may not trade shifts if doing so would require the Airline to pay overtime?

The Airline would like your opinion with respect to whether it must pay overtime

wages (as opposed to wages at straight time) for hours worked in excess of 40 in one

week as a result of voluntary shift trades, or for hours worked in excess of 8 hours in
one day as a result of voluntary shift trades. These scenarios are illustrated in the
examples that follow:

A. Employee A is scheduled to work 40 hours from Monday through Friday, but
voluntarily decided to pick up an additional 8 hour shift on Saturday, and instead
worked 48 hours during that week, buy only 8 hours each day (in 6 days). Is
Employee A entitled to the payment of overtime for those hours worked in excess
of 40 hours during the workweek, which resulted from a voluntary shift trade?

B. Employee B is scheduled to work Monday through Friday from 4:00 am to 12:30
pm with a 30 minute unpaid lunch period, that is, 8 hours per day, for a total
weekly shift of 40 hours. Employee B drops his Friday shift, and picks up
Employee C’s shift on Thursday from 1:00 pm to 9:30 pm. As such, Employee B
worked 40 hours during that week, but by picking up Employee C’s shift,
Employee B worked more than 8 hours on Thursday. Is Employee B entitled to
the payment of daily overtime for those hours worked in excess of 8 hours on
Thursday, as a result of a voluntary shift trade?

Under both scenarios, the applicable collective bargaining agreement states that

Employees A and B are not entitled to overtime rates of pay. Instead, the applicable

collective bargaining agreement provides that Employee A will be paid straight time

for the hours worked over 8 in one day.

The Airline would appreciate your opinion with respect to the following questions:

1. Must the Airline pay overtime wages under Act No. 379 of May 15, 1948, as
amended, to an employee who works more than 40 hours in one week if those
hours are the result of a voluntarily shift trade made pursuant to the provisions of

2 Airline employees place a great deal of importance on their ability to trade shifts. Shift trades allow employees to
manage their own schedules and, in many cases, increase their earnings. For these reasons, certain of the Airlines’
unions, including the union which represents the Airlines’ passenger service employees and the union which
represents fleet service and maintenance employees, are aware of this request and have asked that the Airline relay
their desire that employees be able to work in excess of 40 hours per weel and 8 hours per day at straight time in
cases where a union expressly has bargained for the ability of the airlines employees it represents to shift trade
voluntarily to work in excess of 40 hours per week and/or 8 hours per day at straight time.
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a collective bargaining agreement, which provides that the employee will be paid
only straight time for those additional hours?

2. Must the Airline pay overtime wages under Act No. 379 of May 15, 1948, as
amended, to an employee who works more than 8 hours in one day if those hours
are the result of a voluntary shift trade made pursuant to the provisions of a
collective bargaining agreement, which provides that the employee will be paid
only at straight time for those additional hours?”

Act No. 15 of April 14, 1931, as amended, known as the Department of Labor and Human
Resources Organic Law, establishes that, as a public agency, we are called to foster and promote
the interests and wellbeing of workers in Puerto Rico, as well as to strive to improve their
conditions of life and work and advance their opportunities for profitable employment. The
Puerto Rico Department of Labor and Human Resources (PRDOL) also has the ministerial duty to
foster industrial peace and implement, develop and coordinate public policy and programs for
the training of the necessary human resources to meet the needs of the labor sector.3 Due to the
scope of local employment law and the rules governing it, our intervention is limited to private
sector and public corporations doing business as private entities.

The Office of the Solicitor of Labor (OSL), which is assigned to the Office of the Secretary of Labor
and Human Resources, provides advice regarding employment legislation, current and proposed,
and issues guidance regarding questions about the scope and content of varying labor laws. The
OSL will refrain from issuing opinions on claiims or matters that are, or could be, in the present or
in the future, before the consideration of an administrative agency, courts or subject to judicial
review, or that can be investigated or adjudicated at any time by the PRDOL, It will also refrain
from issuing opinions based on assumed facts or over matters that are outside the scope and
jurisdiction of the PRDOL.

This opinion is based solely on the facts and circumstances stated in your communication and is
issued based on representations, express or implied, made by you. We understand that you have
provided a full, true and fair description of all the facts and all the circumstances that would be
relevant to our consideration of your inquiry. The opinion expressed herein could change subject
to other facts or considerations not included in your communication.

After carefully reviewing your inquiry we must refrain from issuing an opinion since it requires
the interpretation of the collective bargaining agreement. As stated in Section IV (6) of the Letter
No. 2013-001 of the Department of Labor and Human Resources related to the opinions of the
Solicitor of Labor, the OSL will refrain from issuing opinions that involves the
interpretation of collective bargainin reements because our opinion could affect the
interpretation of the validity of provisions of these collectiv. rgaining agreements.

Notwithstanding the above, we feel obliged to emphasize that the Section 13 of Act No. 379 of
May 15, 1948, as amended, establishes that:

3 See Section 2 of Act No. 15, supra.




Opinion No. 15, 811
Page -4-

“It is hereby declared that the additional compensation on the basis of double time
fixed by this act for extra hours of work may not be waived.

Anvcl I stipulation by vir f which the employee agrees to waive th

payment of the additional compensation for extra hours fixed by this act

shall be nul],

No judgment, award, adjudication or any other provision of a claim for
compensation, right or benefit under any act, mandatory decree, wage order,
collective agreement or work contract, may be raised as a defense of a former
adjudication by [the] fractioning of a cause of action, to defeat another claim,
uniess the same cause of action has been expressly adjudicated in the previous
proceeding, for the same facts between the same parties.”

Also, as a matter of orientation, we must point out that it has been established that “[t]he
Railway Labor Act (RLA), like the National Labor Relations Act, does not undertake
governmental regulation of wages, hours, or working conditions. Instead, it seeks to provide a
means by which agreement may be reached with respect to them. The national interest
expressed by those Acts is not primarily in the working conditions as such.”4

Furthermore, when analyzing the RLA, in conjunction with the Fair Labor Standards Act (FLSA)
and local employment legislation, the District Court for the District of Puerte Rico, has
established that the:

“FLSA does allow for stricter or more beneficial state regulations providing for minimum
wages and overtime to apply to employees which are covered or exempted from such
provisions in the FLSA. 29 U.S.C. § 218(a) provides:

No provision of this chapter or of any order thereunder shall excuse
noncompliance with any ... state law ... establishing a minimum wage higher than
the minimum wage established under this chapter or a maximum work week
lower than the maximum workweek established under this chapter....

In other words, state laws will prevail where more beneficial,"s

We hope that the information provided here above is useful.

ordially;, —

C
%én ez-Martind, Esq.

Solicitor of Labor

* Terminal R. Asso. v. Brotherhood of R. Trainmen, 318 U.S. 1, 6 (1943)
3 Santoni Roig, et. al. v. Iberia Lineas Aéreas de Espaiia, 688 F.Supp.810, 818 (1988)




